Spis treści:
- Zawartość składników odżywczych w morwie białej
- Właściwości prozdrowotne morwy białej. Na co pomaga?
- Zastosowanie lecznicze morwy białej
- Przeciwwskazania do spożywania morwy białej
Morwa biała to niewielkie liściaste drzewo pochodzące z Azji. Roślina skrywa w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych, mikro- i makroelementów, które zawarte są zarówno w owocach, liściach, nasionach, jak i korze drzewa. Jej dobroczynne właściwości prozdrowotne cenione były już w starożytnych Chinach. Dlaczego morwę białą warto włączyć do codziennej diety?
Sprawdź w aptece: Suplementy diety dla diabetyków
Zawartość składników odżywczych w morwie białej
Morwa biała jest bogatym źródłem substancji aktywnych. Cenne substancje znajdziemy zarówno w liściach, korze, nasionach, jak i owocach. Jak rozkłada się zawartość składników czynnych w poszczególnych częściach rośliny?
-
Liście białej morwy to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. kwas askorbinowy (100-200 mg/100 g), kwas taninowy (0,13-0,36%), beta-karoten (8,44-13,13 mg/100 g) oraz szczawiany i aż 14 związków polifenoli, m.in.: kwercetynę, kemferol, kwas chlorogenowy, kwasy fenolowe. Liście morwy białej są również bogatym źródłem żelaza (19-50 mg/100 g), wapnia (786,66/100 g), fosforu (970 mg/100 g), magnezu (720 mg/100 g).
-
Owoce morwy białej są źródłem białka (1,55 g/100 g). Ponadto znajdziemy w nich: fosfor (0,24-0,31 g/100 g), potas (1,62-2,13 g/100 g), magnez (0,12-0,19 g/100 g), miedź (4,22-6,38 mg/100 g), żelazo (28,2-46,74 mg/100 g), cynk (14,89-19,19,58 mg/100 g), mangan (12,33-19,38 mg/100 g). W owocach morwy zawarte są również aminokwasy m.in.: leucyna, treonina, prolina, arginina.
-
Nasiona i kory morwy białej to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, flawonoidów, alkaloidów, związków przeciwwirusowych.
Sprawdź ofertę: Kwasy omega
Właściwości prozdrowotne morwy białej. Na co pomaga?
Jak na organizm działa morwa?
-
Wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej.
-
Korzystnie wpływa na zachodzące w organizmie procesy metaboliczne.
-
Obniża ciśnienie tętnicze.
-
Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe.
-
Działa moczopędnie i napotnie.
-
Wspomaga zbijanie gorączki.
-
Poprawia perystaltykę jelit.
-
Oczyszcza organizm z toksyn.
-
Wspomaga procesy regenerujące organizm.
-
Pobudza laktację.
-
Wspomaga pracę mózgu.
-
Przeciwdziała rozwojowi nowotworów.
-
Działa przeciwutleniająco i antyoksydacyjnie.
Przeczytaj również: Zioła uspokajające - naturalny sposób na stres
