morwa biała
Zdrowie i uroda Emilia Kruszewska
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 21557 razy

Morwa biała – właściwości lecznicze i przeciwwskazania

Morwa biała to pochodząca z Azji roślina o właściwościach leczniczych. Cenne związki aktywne zawarte są w owocach, nasionach, liściach, a nawet korze rośliny. Morwa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Jakie są wskazania i przeciwwskazania do spożywania morwy białej?  

Spis treści:


  1. Zawartość składników odżywczych w morwie białej 
  2. Właściwości prozdrowotne morwy białej. Na co pomaga? 
  3. Zastosowanie lecznicze morwy białej 
  4. Przeciwwskazania do spożywania morwy białej

Morwa biała to niewielkie liściaste drzewo pochodzące z Azji. Roślina skrywa w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych, mikro- i makroelementów, które zawarte są zarówno w owocach, liściach, nasionach, jak i korze drzewa. Jej dobroczynne właściwości prozdrowotne cenione były już w starożytnych Chinach. Dlaczego morwę białą warto włączyć do codziennej diety?

Sprawdź w aptece: Suplementy diety dla diabetyków

Zawartość składników odżywczych w morwie białej 

Morwa biała jest bogatym źródłem substancji aktywnych. Cenne substancje znajdziemy zarówno w liściach, korze, nasionach, jak i owocach. Jak rozkłada się zawartość składników czynnych w poszczególnych częściach rośliny? 

  • Liście białej morwy to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. kwas askorbinowy (100-200 mg/100 g), kwas taninowy (0,13-0,36%), beta-karoten (8,44-13,13 mg/100 g) oraz szczawiany i aż 14 związków polifenoli, m.in.: kwercetynę, kemferol, kwas chlorogenowy, kwasy fenolowe. Liście morwy białej są również bogatym źródłem żelaza (19-50 mg/100 g), wapnia (786,66/100 g), fosforu (970 mg/100 g), magnezu (720 mg/100 g). 

  • Owoce morwy białej są źródłem białka (1,55 g/100 g). Ponadto znajdziemy w nich: fosfor (0,24-0,31 g/100 g), potas (1,62-2,13 g/100 g), magnez (0,12-0,19 g/100 g), miedź (4,22-6,38 mg/100 g), żelazo (28,2-46,74 mg/100 g), cynk (14,89-19,19,58 mg/100 g), mangan (12,33-19,38 mg/100 g). W owocach morwy zawarte są również aminokwasy m.in.: leucyna, treonina, prolina, arginina. 

  • Nasiona i kory morwy białej to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, flawonoidów, alkaloidów, związków przeciwwirusowych. 

Sprawdź ofertę: Kwasy omega

Właściwości prozdrowotne morwy białej. Na co pomaga? 

Jak na organizm działa morwa? 

  • Wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej.

  • Korzystnie wpływa na zachodzące w organizmie procesy metaboliczne

  • Obniża ciśnienie tętnicze

  • Reguluje poziom cukru we krwi

  • Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe.

  • Działa moczopędnie i napotnie. 

  • Wspomaga zbijanie gorączki. 

  • Poprawia perystaltykę jelit. 

  • Oczyszcza organizm z toksyn. 

  • Wspomaga procesy regenerujące organizm. 

  • Pobudza laktację

  • Wspomaga pracę mózgu. 

  • Przeciwdziała rozwojowi nowotworów. 

  • Działa przeciwutleniająco i antyoksydacyjnie. 

Przeczytaj również: Zioła uspokajające - naturalny sposób na stres

Na co działa roślina? Morwa biała na odchudzanie, otyłość, jako wsparcie dla utraty masy ciała, wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Powiązane produkty

Zastosowanie lecznicze morwy białej 

Bogactwo składników odżywczych, mikro- i makroelementów sprawia, że morwa biała znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Na rynku znajdziemy zarówno owoce w postaci suszonej, jak i preparaty zawierające susz roślin i cząstki owoców morwy np. herbata, soki, tabletki. Zastosowanie lecznicze morwy białej sięga starożytnych Chin, gdzie wywar z rośliny stosowano w leczeniu m.in. chorób dróg oddechowych.

Współcześnie morwa zalecana jest do stosowania w profilaktyce wielu schorzeń, również nowotworów. Wywar z rośliny może być stosowany jako napój napotny w stanach gorączkowych, płukanka do gardła w chorobach górnych dróg oddechowych lub okład w leczeniu opryszczki. Właściwości regulujące poziom glukozy we krwi sprawiają, że po morwę białą powinny sięgać osoby chorujące na cukrzycę typu II. Regularne spożywanie morwy w formie naparu lub soku może obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo nawet o 30%, a po posiłku o 15%.

Morwa biała zapobiega odkładaniu się złogów złego cholesterolu w tętnicach, obniżając ryzyko rozwoju miażdżycy. Suszone owoce morwy białej powinny wejść do diety, znajdując zastosowanie np. jako dodatek do jogurtów. 

Dowiedz się więcej: Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać? dieta cukrzycowa pod lupą!

Wyciąg z morwy wykazuje właściwości zdrowotne, ale jak każdy produkt, może mieć skutku uboczne. Zastosowanie i przeciwwskazania warto omówić ze swoim lekarzem.

Przeciwwskazania do spożywania morwy białej

Osoby chorujące na cukrzycę lub nadciśnienie chęć włączenia morwy do diety powinny skonsultować z lekarzem, który wskaże bezpieczną dawkę. Napar lub owoce mogą wpływać na działanie niektórych leków. Ostrożność powinny również zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

A: Emilia Kruszewska
Z: lek. Agnieszka Żędzian

Bibliografia

  1. J. Grześkowiak, M. Łochyńska, Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, Postępy Fitoterapii, 2017, 1, str. 31-35.

Wybór redakcji