Spis treści
- Jak działają owoce i liście morwy białej?
- Owoce morwy białej a cukrzyca
- Dostępność morwy białej na rynku
Morwę białą na dobre wprowadzono na rynek farmaceutyczny. Niegdyś była dostępna wyłącznie w postaci suszonych owoców, obecnie na aptecznych półkach jest wiele produktów, które mają ją w składzie. Bardzo często łączy się ją z innymi substancjami, np. korą cynamonowca lub chromem, który ma wspomagać odchudzanie i ograniczać apetyt na słodycze. Działanie hipoglikemizujące jest najistotniejsze w owocach morwy białej.
Jak działają owoce i liście morwy białej?
Z owoców morwy białej można przygotować soki, dżemy i przeciery. Spożywa się je także na surowo, ponieważ mają delikatny i słodki smak. Do celów leczniczych wykorzystuje się również liście morwy, z których parzy się wywar. Działanie prozdrowotne tej rośliny to zasługa zawartych w niej składników. Podstawą są flawonoidy – związki o szerokim zakresie terapeutycznym. Chronią one organizm przed chorobami powstałymi na skutek stresu oksydacyjnego, np. cukrzycą czy nowotworami.
Sprawdź w aptece: Suplementy dla diabetyków
Morwa ma także inne wartości. Pomaga pozbyć się nadmiaru kilogramów, zapobiega miażdżycy, chroni serce. To dlatego, że w jej składzie są fitosterole, odżywcze aminokwasy, witaminy oraz makroelementy. Owoce morwy są także źródłem witaminy C, która hamuje procesy starzenia i szkodliwe działanie wolnych rodników. Systematyczne stosowanie morwy może uchronić chorego przed rozwojem zespołu metabolicznego, który charakteryzuje się wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Przeczytaj również: Jak obniżyć poziom cholesterolu całkowitego?
Owoce morwy białej a cukrzyca
Wpływ morwy białej na cukrzycę typu 2 wciąż pozostaje obiektem badań, lecz wiadomo na pewno, że po kilku tygodniach regularnego zażywania obniża ona poziom cukru we krwi. Nie jest to do końca zasługą owoców, tylko liści morwy. Mimo że obie te części mają podobne działanie, to liście wykorzystuje się znacznie częściej ze względu na jeden składnik. Zawierają one alkaloid o nazwie 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol. Hamuje on aktywność enzymów zlokalizowanych w jelicie cienkim odpowiedzialnych za przemianę cukrów w glukozę. Ich spowolnione działanie skutkuje mniejszym poziomem glukozy po spożytym posiłku.
Warto pamiętać, że morwa biała jest surowcem roślinnym. Drzewo, choć tak popularne na cukrzycę, nie jest w stanie zastąpić leczenia farmakologicznego, dlatego terapii pod żadnym pozorem nie wolno zaniechać. Cukrzyca to bardzo podstępna i niebezpieczna choroba. Dramatycznie wysoki poziom glukozy może się skończyć śpiączką, a następnie śmiercią. Trzeba mieć też na uwadze, że cukrzyca typu 2 jest insulinoniezależna. Jej leczenie obejmuje przede wszystkim dietę, aktywność fizyczną i leki doustne. Istotnym elementem jest utrzymanie odpowiedniej wagi ciała, w czym morwa także może pomóc. Brak terapii i zaangażowania w leczenie będzie skutkować koniecznością podawania insuliny i zwiększonym ryzykiem powikłań.
Sprawdź także: Co jeść przy cukrzycy, a czego unikać?