Co to jest topinambur? Topinambur – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Topinambur (Helianthus tuberosus L.) – pomimo swojej egzotycznej nazwy jest blisko spokrewniony z naszym słonecznikiem zwyczajnym. Stąd też pochodzi jego inna nazwa, czyli słonecznik bulwiasty. Od kilku lat zauważa się wzrost zainteresowania tym warzywem, które okazuje się dobrym zamiennikiem popularnego u nas ziemniaka. Jak smakuje topinambur? Jak można go jeść i jakie wykazuje właściwości?
Topinambur to roślina z rodziny astrowatych, która pochodzi z Ameryki Północnej i był uprawiany jeszcze w czasach prekolumbijskich. Do Europy została sprowadzona z początkiem XVII wieku. Jej nazwa pochodzi od indiańskiego plemienia Tupinambá. W Polsce uprawia się dwie odmiany topinamburu – są to Albik i Rubik. Pomimo wielu korzystnych właściwości odżywczych i prozdrowotnych, nie jest to roślina powszechnie znana w naszym kraju, a topinambur jest łatwy w uprawie i odporny na suszę.
Topinambur można spożywać. Częścią jadalną topinamburu jest jego bulwa, która wyglądem przypomina imbir. W zależności od odmiany topinambur ma fioletowe bulwy lub bardziej brązowe. Częścią nadziemną topinamburu jest łodyga osiągająca nawet 2 metry długości. Topinambur kwitnie – jego kwiatostany cechują się intensywnie żółtym kolorem, stąd bywa uprawiany jako roślina ozdobna.
Topinambur posiada charakterystyczny smak. Jest on lekko słodki z orzechowym posmakiem. Niektórzy porównują go do karczocha. Z tego względu jego walory smakowe sprawdzą się głównie w potrawach wytrawnych.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty jest rośliną pastewną. Ma fioletowy bulwy o nieregularnym kształcie. Jak najbardziej jest jadalny – zawiera wiele wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych.
Topinambur jest bogatym źródłem potasu– który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi, a także wapnia – niezbędnego do utrzymania prawidłowej struktury kośćca. W topinamburze obecna są również witamina B1, A i C oraz sód i żelazo.
Roślina ta jest niskokaloryczna. W 100 gramach topinamburu znajdują się tylko 73 kcal, dlatego warto włączyć go do diety odchudzającej i do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo, ze względu na obecność błonnika, spożywanie topinamburu daje uczucie sytości na dłuższy czas.
Topinambur powinien znaleźć się również w diecie osób, u których zdiagnozowano zaburzenia glikemii. Mowa tutaj m.in. o cukrzycy typu II oraz insulinooporności. Roślina ta ma niski indeks glikemiczny (równy 14), dzięki czemu po spożyciu go nie obserwuje się znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzieje się to za sprawą obecnej w bulwie topinamburu inulinie, która skutecznie wpływa na regulację glikemii.
W Polsce korzeń topinamburu, nie jest jeszcze aż tak popularny, a jego dostępność w sklepach jest niewielka. Jednakże ze względu na właściwości tej rośliny, warto, by był stałym dodatkiem do diety.
Dlaczego topinambur pozytywnie wpływa na zdrowie?
Reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Wspiera pracę układu pokarmowego (działa osłonowo na wątrobę).
Stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi.
Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Wpływa na uczucie sytości.
Może zapobiegać zakażeniom dróg moczowych.
Właściwości probiotyczne – wspiera florę bakteryjną w jelitach.
Wykazuje potencjalnie właściwości przeciwnowotworowe.
Spożywanie bulw topinamburu jest bezpiecznie i nie powinno stanowić zagrożenia dla zdrowia. Wyjątkiem są tutaj alergie pokarmowe na tę roślinę. Ostrożność powinny zachować również osoby z nieuregulowaną glikemią, ponieważ spożywanie go może przyczynić się do spadku poziomu cukru we krwi. Z tego powodu diabetycy przed wdrożeniem topinamburu do diety powinni skonsultować się z dietetykiem.
Topinambur znajduje zastosowanie głównie w kulinariach. Można go spożywać na surowo oraz w zastępstwie batatów lub ziemniaków. Z topinamburu wytwarza się także sok do stosowania zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego, np. na oparzenia skórne.
Ze względu na swoje właściwości żelujące, topinambur jest wykorzystywany jako naturalny stabilizator w produktach spożywczych. Co ciekawe, na rynku pojawiają się również kosmetyki z topinamburem. Nierzadko wchodzi w skład preparatów o działaniu nawilżającym i łagodzącym.
Słonecznik bulwiasty to roślina, która ma więc wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.
Korzeń topinamburu można spotkać również pod kilkoma innymi postaciami. Oto przykłady najpopularniejszych produktów otrzymanych z topinamburu.
Kawa z topinamburu
Kawa z topinamburu to napój przyrządzony z wysuszonych i uprażonych bulw. Tego typu kawę można zrobić samodzielnie w domu lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Należy pamiętać, że kawa z topinamburu nie zawiera kofeiny.
Mąka z topinamburu
Mąka z topinamburu w dalszym ciągu jest bogata w składniki odżywcze oraz inulinę, podobnie jak świeże bulwy, dlatego warto stosować ją zamiennie z innymi klasycznymi mąkami. Nada ona potrawom i wypiekom lekkiego orzechowego smaku, dlatego sprawdzi się do pieczenia chleba czy ciast.
Chipsy z topinamburu są zdrowszym zamiennikiem sklepowych chipsów ziemniaczanych. Można je przygotować w domu z użyciem ulubionych przypraw bądź kupić w sklepach z żywnością ekologiczną. Najczęściej są one dostępne z dodatkiem soli morskiej.
Jak już powiedziano, spożywanie topinamburu niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych; znajduje on także wiele zastosowań kulinarnych. Co jeszcze warto wiedzieć o tej niedocenianej roślinie?
Czy można jeść topinambur w ciąży?
Nie ma przeciwwskazań do spożywania topinamburu przez kobiety w ciąży. Co ważne, może on usprawnić pracę jelit, dlatego warto wdrożyć go do diety w tym czasie, szczególnie jeśli cierpimy na wzdęcia i zaparcia. Jest on bezpieczny również w trakcie karmienia piersią.
Topinambur może być spożywany przez dzieci w każdym wieku, nawet niemowlęta. Jego obecność w diecie usprawni funkcjonowanie jelit oraz dostarczy potrzebnych składników odżywczych – m.in. żelaza czy witaminy C. W przypadku dzieci sprawdzą się dania z pieczonym topinamburem, zupy czy frytki.
Jak przechowywać topinambur?
Bulwy topinamburu po wykopaniu, podobnie jak ziemniaki, powinny być przechowywane w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Niestety nie są one tak trwałe, jak wspomniane ziemniaki i po kilku tygodniach takiego przechowywania mogą zwiędnąć. Bulwy topinamburu można również przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.
Data publikacji: 10.12.2022
Data aktualizacji: 05.08.2024
Bibliografia
Mystkowska I. i wsp.(2015), Właściwości probiotyczne i farmakologiczne słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.), Problemy Higieniczno Epidemiologiczne, nr 96(1), s. 64-66.
Mystkowska I., Zarzecka K.(2013), Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.), Postępy Fitoterapii, nr 2.
W momencie odwiedzenia przez Użytkownika Portalu, gromadzone są pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) czyli małe pliki tekstowe, zawierające niewielkie ilości informacji, które pobierane są podczas odwiedzania Portalu i przechowywane na Urządzeniu Użytkownika.
Pliki cookies są powszechnie stosowane w celu usprawnienia działania witryn internetowych, umożliwiają nam zapewnienie kluczowych funkcji serwisu, zwiększenie jego bezpieczeństwa, ciągłe doskonalenie, personalizację zgodnie z Twoimi preferencjami oraz wyświetlanie treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań.
Zgoda na pliki cookies jest dobrowolna i można ją wycofać w dowolnym momencie z poziomu strony "Ustawienia Cookie".
Administratorem danych osobowych Klientów, gromadzonych za pośrednictwem strony www.aptelia.pl, jest Medeor Sp. z o. o. z siedzibą w Łodzi, a w niektórych przypadkach nasi Partnerzy. Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Więcej informacji o korzystaniu przez nas z plików cookies oraz o przetwarzaniu Twoich danych osobowych, w tym o przysługujących Ci uprawnieniach, znajdziesz w Polityce prywatności.
Na podstawie niżej wymienionych celów przetwarzania Twoich danych, możesz skonfigurować ustawienia
prywatności i określić w jaki
sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Poniżej opisujemy cele i funkcje przetwarzania Twoich danych.
Niezbędne 2
Niezbędne pliki cookies, których wykorzystanie jest niezbędne do umożliwienia realizacji podstawowych funkcji, takich jak sprawne poruszanie się po witrynie internetowej, czy dostęp do zabezpieczonych obszarów witryny internetowej. Bez tych plików cookies Portal może nie działać prawidłowo.
Analityczne pliki cookies umożliwiają sprawdzenie liczby wizyt oraz źródeł ruchu występujących na naszym Portalu. Pomagają ustalić Administratorowi, jak Użytkownik porusza się po Portalu. Dzięki tym danym Administrator może analizować statystyki oraz raporty dotyczące funkcjonowania Portalu oraz poprawiać jej wydajność.
Te pliki cookies pozwalają na odpowiednie dostosowanie treści reklamowych do zainteresowań Użytkownika, nie tylko na naszym Portalu, ale także poza nią. Reklamowe pliki cookies mogą być instalowane za pośrednictwem Portalu, również przez podmioty współpracujące z Administratorem. Na podstawie informacji z tych plików cookies oraz aktywności w innych witrynach internetowych, budowany jest profil zainteresowań Użytkownika. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i angażujące dla poszczególnych Użytkowników.