Plan by DOZ, Len mielony, zwyczajny, 250 g

Plan By DOZ

PODOBNE PRODUKTY

INNI KUPOWALI RÓWNIEŻ

Opis

Len mielony DOZ

Plan by DOZ, Len mielony, złocisty

Len jest rośliną uprawianą przez ludzi już od czasów starożytnych. Jego nasiona (siemię lniane) posiadają wysoką wartość odżywczą oraz posiadają cenne fitozwiązki, dzięki czemu len klasyfikuje się jako tzw. żywność funkcjonalną, która posiada korzystny i prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Istnieje wiele powodów, dla których warto włączyć Plan by DOZ, Len mielony, złocisty do swojej diety. Pomaga wzbogacić codzienny jadłospis w białko roślinne, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne, naturalnie występujące w produktach roślinnych. Ponadto siemię lniane przyczynia się do komfortu trawiennego.

Skład

Nasiona lnu (Linum usitassimum L.) mielone, uzyskane w procesie odtłuszczania.

Produkt może zawierać gluten!

Wartość odżywcza

W 100 g produktu

W 5 g produktu (1 porcja)

Wartość energetyczna

1337 kJ (322 kcal)

67 kJ (16 kcal)

Tłuszcz, w tym:

10 g

0,5 g

- kwasy tłuszczowe nasycone

0,9 g

<0,1 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone

1,7 g

<0,1 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone

6,0 g

0,3 g

Węglowodany, w tym:

6,7 g

<0,5 g

- cukry

4,7 g

<0,5 g

Błonnik

33 g

1,7 g

Białko

34 g

1,7 g

Sól

0,08 g

<0,01 g

Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu.

Opakowanie zawiera 50 porcji.

Masa netto

250 g

Właściwości

Spożywanie mielonych nasion lnu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowy, wspomaga prawidłową perystaltykę jelit oraz ułatwia kontrolowanie masy ciała. Zmielone i częściowo odtłuszczone nasiona lnu Plan by DOZ zawierają około 34% białka, około 7% węglowodanów i dużo błonnika – ponad 30%. Tłuszcz stanowi jedynie około 10%, w odróżnieniu od całych ziaren, których niemal połowa masy stanowi tłuszcz. Dzięki procesowi odtłuszczania, produkt staje się mniej kaloryczny oraz wzrasta w nim względna zawartość białka i błonnika. Jest to istotne dla osób chcących dbać o prawidłową masę ciała lub odchudzających się. Oprócz tego, niższa zawartość tłuszczu sprawia, że po zmieleniu produkt wolniej jełczeje, dlatego można przechowywać go w szczelnie zamkniętym opakowaniu nieco dłużej, niż pełnotłuste, zmielone nasiona lnu.

Bardzo cennym składnikiem nasion lnu jest błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Jest to niestrawny składnik pokarmowy, bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Stanowi tzw. balast, który poprawia pasaż jelitowy, a w jelicie grubym stanowi pożywkę dla fizjologicznej mikroflory. Flora bakteryjna przewodu pokarmowego we właściwej ilości i składzie jest kluczowym składnikiem, przyczyniającym się do zdrowia i odporności całego organizmu. Należy spożywać właściwą ilości błonnika (ok. 25-35 g dziennie), w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia.

Nasiona lnu są ponadto bogate w substancje śluzowe, czyli takie, które pod wpływem wody pęcznieją i tworzą rodzaj śliskiego żelu. Z tego powodu gęsty napar lub odwar z siemienia powleka i osłania śluzówkę żołądka. Mogą korzystać z niego osoby dbające o dobry stan śluzówki przewodu pokarmowego.

Jak podawać len mielony

Sposób użycia

Sposób użycia produktu Plan by DOZ, Len mielony, złocisty

  • Jedną czubatą łyżeczkę lnu mielonego (ok. 5 g) zalać 150 ml gorącej wody lub mleka (ok. ¾ szklanki). Mieszać energicznie ok. 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji. Spożywać po przestudzeniu. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania, występuje w przypadku spożycia porcji kleiku dwa razy dziennie, co stanowi ok. 10 g zmielonych nasion lnu.
  • Len mielony można także dodawać do zup, sosów, pieczywa, płatków śniadaniowych, owoców, soków, jogurtów lub miodu. Zmielone nasiona lnu można również dodawać do ciast, bułeczek i panierek, zastępując nimi część mąki.

Uwaga: nienasycone kwasy tłuszczowe w kontakcie z powietrzem łatwo ulegają utlenieniu, dlatego po zmieleniu tłuszcz z nasion lnu szybko jełczeje. Po otwarciu oryginalnego opakowania, dobrze jest przesypać zawartość do szczelnego naczynia, starannie opisać oraz przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

Przy spożywaniu żywności bogatej w błonnik należy pić dużą ilość płynów, aby nie doprowadzić do zaparć.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Nienasycone kwasy tłuszczowe w kontakcie z powietrzem łatwo ulegają utlenieniu, dlatego po zmieleniu tłuszcz z nasion lnu szybko jełczeje. Po otwarciu oryginalnego opakowania, należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

Przy spożywaniu żywności bogatej w błonnik należy pić dużą ilość płynów, aby nie doprowadzić do zaparć.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Nie wszystkie osoby odniosą korzyści ze spożywania nasion lnu. Osoby, które muszą stosować ograniczenia dietetyczne, zwłaszcza z powodu niektórych chorób przewodu pokarmowego (m.in. niedrożności jelit, drażliwości jelit, chorób zapalnych i nowotworowych, nagłych zaburzeń rytmu wypróżnień), powinny skonsultować się z lekarzem i przestrzegać zaleceń lekarskich co do stosowanej diety.

  • Nie należy spożywać nasion lnu w przypadku ostrych dolegliwości przewodu pokarmowego: bólu brzucha, nudności i wymiotów, biegunek lub nagłych zaparć.
  • Nasiona lnu zawierają potencjalnie aktywne biologicznie fitozwiązki. Z tego powodu kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać nasion lnu bez konsultacji z lekarzem.
  • Uwaga: Produkt może zawierać gluten.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
  • Chronić od światła i wilgoci.

Producent

DOZ S.A.
Al. Jerozolimskie 134
Warszawa

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij