Diasip, płyn o smaku waniliowym, 4 x 200 ml
PODOBNE PRODUKTY
INNI KUPOWALI RÓWNIEŻ
Opis
Diasip, płyn, smak waniliowy – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat jest kompletny pod względem odżywczym i normokaloryczny. Zawiera błonnik. Produkt powstał z myślą o postępowaniu dietetycznym w niedożywieniu powiązanym z chorobą u osób cierpiących na cukrzycę i hiperglikemię.
Skład
woda, izomaltuloza*, błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy (z mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z mleka krowiego), białka mleka krowiego, izolat białka sojowego, aromat, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, wodorotlenek potasu), olej rybi, cytrynian potasu, chlorek choliny, wodorotlenek magnezu, wodorofosforan dipotasu, fosforan wapnia, barwnik (kurkumina), chlorek wapnia, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, stabilizator (karagen), substancje słodzące (acesulfam K, sól sodowa sacharyny), mleczan żelaza(ll), węglan wapnia, siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, oleożywica likopenowa z pomidorów), glukonian miedzi(ll), D-pantotenian wapnia, chlorek chromu(lll), siarczan manganu, selenian(IV) sodu, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, nikotynamid, molibdenian(VI) sodu, fluorek sodu, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
*Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.
Wartość odżywcza w 100 ml | |
Składnik: | |
Energia | 438 kJ / 104 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 3,8 g |
kwasy nasycone | 0,44 g |
Węglowodany, w tym: | 11,5 g |
cukry | 8,4 g |
laktoza | 3,54 g |
Błonnik | 2,5 g |
Białko | 4,9 g |
Sól | 0,13 g |
Witaminy | |
Witamina A | 79,1 µg |
Witamina D | 1,29 µg |
Witamina E | 2,50 mg (α-TE/ET) |
Witamina K | 5,52 µg |
Tiamina | 0,40 mg |
Ryboflawina | 0,26 mg |
Niacyna | (1,9 mg NE/EN) 0,23 mg |
Kwas pantotenowy | 0,91 mg |
Witamina B6 | 0,34 mg |
Kwas foliowy | 38,0 µg |
Witamina B12 | 0,55 µg |
Biotyna | 6,38 µg |
Witamina C | 15,0 mg |
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe | |
Sód | 50,1 mg |
Potas | 99,6 mg |
Chlorki | 42,8 mg |
Wapń | 53,5 mg |
Fosfor | 49,6 mg |
Magnez | 22,2 mg |
Żelazo | 1,65 mg |
Cynk | 1,27 mg |
Miedź | 0,20 mg |
Mangan | 0,33 mg |
Fluor | 0,10 mg |
Molibden | 10,0 µg |
Selen | 7,50 µg |
Chrom | 12,0 µg |
Jod | 15,7 µg |
Inne | |
Karotenoidy | 0,16 mg |
Cholina | 49,8 mg |
Osmolarność | 365 mOsmol/l |
Masa netto
800 ml (4 x 200 ml)
Właściwości
Diasip jest doustnym preparatem odżywczym, który cechuje się:
- zawartością skoncentrowanych składników odżywczych zamkniętych w małej objętościowo butelce,
- niskim indeksie glikemicznym,
- zawartością błonnika,
- płynną formą, która ułatwia spożycie środka przez osoby chore,
- brakiem glutenu w swoim składzie.
Właściwości składników
O ile lekarz nie zaleci inaczej:
Dorośli (stosowanie produktu jako uzupełnienie diety): 1-3 butelki / doba.
Dorośli (stosowanie produktu jako jedynego źródła pożywienia): 7-10 butelek / doba.
Przeznaczenie
W trakcie choroby zdarza się, że pacjent traci apetyt i przyjmuje mniej jedzenia niż zazwyczaj. Bywa, że stosowany wcześniej sposób żywienia nie jest odpowiedni dla chorego. Jednym z rozwiązań uzupełnienia jadłospisu w niezbędne składniki odżywcze jest wprowadzenie żywienia medycznego.
Diasip w formie skoncentrowanego płynu dostarcza dla organizmu zarówno energii, białka, witamin i składników mineralnych.
Produkt jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią oraz w takich przypadkach jak:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych,
- okres rekonwalescencji,
- po udarze mózgu,
- zaburzenia żucia i połykania,
- brak apetytu o różnej etiologii.
Sposób użycia
Preparat należy dobrze wstrząsnąć przed otwarciem.
Produkt jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.Najlepiej podawać schłodzony.
Pić niespiesznie, przez co najmniej pół godziny.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Nie stosować u pacjentów z fruktozemią.
Preparat stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Preparat nie nadaje się do spożycia przez dzieci poniżej 3 lat.
U dzieci w wieku 3-6 lat stosować ostrożnie, najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Preparat należy przechowywać w temperaturze pokojowej (15-25°C), w suchym miejscu. Chronić przed światłem i wilgocią. Przechowywać w sposób niedostępny dla dzieci.
Po otwarciu przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Producent
NUTRICIA .Bobrowiecka 8
Warszawa