Ziele rzepiku, 1 g/1g, zioła do zaparzania, 50 g
INNI KUPOWALI RÓWNIEŻ
Opis
Ziele rzepiku (Agrimoniae herba) to tradycyjny produkt leczniczy roślinny, stosowany w określonych wskazaniach wynikających wyłącznie z jego długotrwałego stosowania. Preparat dostępny jest w postaci ziół do zaparzania.
Skład
100 g produktu zawiera: Ziele rzepiku (Agrimoniae herba) – 100 g
Dawkowanie
Stosowanie doustne (odwar):
Dorośli oraz dzieci powyżej 12. roku życia powinni przygotować odwar z ½ do 1 łyżki ziela rzepiku (czyli około 1,5–3 g), zalewając je połową szklanki gorącej wody. Następnie całość należy gotować pod przykryciem przez 5 minut, odstawić na kolejne 10 minut i przecedzić. Tak przygotowany, świeży i ciepły odwar należy pić dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Stosowanie zewnętrzne (na skórę i błony śluzowe jamy ustnej):
W celu wykonania płukanek do jamy ustnej lub okładów na skórę należy przygotować odwar zgodnie z powyższym przepisem, zwiększając ilość surowca do 4–5 łyżek (ok. 20 g) na szklankę (200–250 ml) wody.
Wskazania
Produkt tradycyjnie stosowany: Doustnie jako środek pomocniczy w lekkich biegunkach; W postaci odwarów do płukania, jako środek ściągający w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła; Zewnętrznie do okładów w lekkich powierzchniowych stanach zapalnych skóry.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na ziele rzepiku.
Działania niepożądane
W rzadkich przypadkach mogą wystąpić alergiczne objawy skórne. Należy wówczas przerwać stosowanie rzepiku. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy poinformować o nich lekarza lub farmaceutę.
Ostrzeżenia i środki ostrożności
W przypadku wystąpienia bólów brzucha, gorączki, nudności, wymiotów, obecności w stolcu śluzu, ropy lub krwi bądź innych niepokojących objawów należy skontaktować się z lekarzem.
Nie zaleca się stosowania u dzieci do 12 roku życia; biegunkę u dziecka powinien leczyć pediatra.
Jeśli objawy nie ustępują w czasie stosowania produktu lub występują niewymienione w oznakowaniu opakowania działania niepożądane, należy skonsultować się z lekarzem.