Potas

(34) info
Polecane
Polecane
Cena rosnąco
Cena malejąco
Nazwa rosnąco
Nazwa malejąco
Pokaż filtry Filtruj

Aktywne filtry

 

Działanie potasu

Potas występuje głównie we wnętrzu komórek. We krwi można znaleźć go tylko w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że nie pełni on ważnych funkcji w organizmie. Co więcej, stan takiej równowagi jest konieczny, aby zachować możliwość reagowania, kiedy zachodzi taka potrzeba. Pod wpływem bodźców ze strony układu nerwowego dochodzi do wymiany – jony sodu wchodzą do środka komórki, zaś potasu wychodzą na zewnątrz. Pobudzony fragment pełni swoje funkcje, które mogą być różne w zależności od budowy i lokalizacji – komórki układu nerwowego przekazują impuls, serce może się kurczyć i zapewnia przepływ krwi, a mięśnie szkieletowe – płynny ruch.

Potas ma też znaczenie w metabolizmie innych składników odżywczych. Duże ilości tego pierwiastka sprawiają, że zwiększa się produkcja glikogenu przez wątrobę, co zapewnia „rezerwę” energii dla całego organizmu. Potas pobudza także tworzenie białek, bierze udział w wielu procesach enzymatycznych oraz wpływa na gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową ustroju.

Zapotrzebowanie na potas – konsekwencje nadmiaru i niedoboru

Potas należy do makroelementów, czyli składników mineralnych niezwykle potrzebnych dla prawidłowego działania organizmu. W ciągu doby należy dostarczać ponad 100 mg każdego z pierwiastków należących do tej grupy. W przypadku potasu jest to 3500 mg. Niedobory występują najczęściej w przebiegu różnych chorób, czyli:

  • przewlekłych biegunek i wymiotów,

  • niektórych chorób nerek,

  • marskości wątroby z wodobrzuszem,

  • choroby układu krążenia,

  • cukrzycy,

oraz jako skutek uboczny podawania niektórych leków, np.:

  • leków moczopędnych,

  • produktów glikokortykosteroidowych,

  • glikozydów nasercowych.

Uzupełnianie braków potasu jest niezwykle ważne, gdyż mogą one prowadzić do zaburzeń przewodzenia nerwowego i nieprawidłowej kurczliwości mięśnia sercowego. Pierwiastek ten występuje głównie w wodzie, owocach, takich jak banany, cytrusy, śliwki czy morele, oraz w warzywach, np. pomidorach, ziemniakach lub jarmużu. Także w produktach zbożowych, np. kasza gryczana i jęczmienna, pieczywo żytnie, oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, choćby w mleku. Niekiedy zbilansowana dieta nie wystarcza, wtedy warto suplementować potas. Producenci oferują szeroki wybór preparatów zawierających ten pierwiastek w różnych postaciach:

Warto pamiętać, że nadmiar potasu może być równie szkodliwy co jego niedobór. Zbyt wysokie stężenie tego makroelementu w skrajnych przypadkach może prowadzić do porażenia mięśni, a nawet zatrzymania pracy serca i nagłego zgonu. Zachować należy szczególną ostrożność, jeżeli cierpimy na niewydolność nerek, chorobę Addisona oraz przy zaburzeniach metabolizmu (kwasicy i śpiączce cukrzycowej), ciężkim odwodnieniu, a także kiedy stosujemy leki moczopędne oszczędzające potas. W tych sytuacjach konieczna jest konsultacja z lekarzem, który zadecyduje o kontynuowaniu lub przerwaniu terapii oraz wybierze odpowiedni preparat.

Menu dostępności

Profile ułatwień dostępu

Opcje ułatwień dostępu