Witamina B5 dla dzieci

(41) info
Pokaż filtry Filtruj

Witamina B5 dla dzieci. Suplementy diety

Witamina B5 określana inaczej jako kwas pantotenowy jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć można dostarczyć ją wraz z pożywieniem, jest silnie niestabilna i łatwo ulega rozpadowi zarówno w czasie obróbki termicznej, jak i pod wpływem działania promieni UV. Dlaczego dzieciom warto podawać witaminę B5 i jakie są skutki jej niedoboru?

Rola witaminy B5 w organizmie

Witamina B5 należy do związków rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w powstawaniu koenzymu A, związku, który reguluje cykl Krebsa i partycypuje w wytwarzaniu acetylocholiny. Koenzym A jest niezbędny również do produkcji hormonów steroidowych oraz cholesterolu.

Przeczytaj: Jakie witaminy warto podawać dziecku?

Witamina B5 jest wykorzystywana do syntezy innych związków chemicznych, w tym witaminy A oraz D. Reguluje też działanie układu sercowo naczyniowego. Jej obecność korzystnie wpływa na kondycję włosów. Istotny jest wpływ kwasu pantotenowego na układ odpornościowy – bierze on udział w syntezie przeciwciał, zmniejszając ryzyko infekcji.

Jak wybierać preparaty z witaminą B5?

Preparaty zawierające witaminę B5 najczęściej składają się z kilku substancji o działaniu synergistycznym. Aby zapewnić wielowektorowe działanie suplementu producenci umieszczają w nim całe kompleksy witamin z grupy B. Obok B5 można w nich znaleźć również B1, B2, B3, B6 oraz B12.

Jako substancje dodatkowe w składach preparatach witaminowych często pojawia się m.in.:

  • jod – reguluje działanie tarczycy oraz metabolizm energetyczny organizmu;
  • L-arginina – powoduje wydzielanie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, co przyczynia się do sprawniejszej dystrybucji składników odżywczych do komórek organizmu;
  • beta-glukan – polisacharyd nieulegający strawieniu w układzie pokarmowym, uznawany za prebiotyk, wykazuje działanie immunomodulujące oraz wzmacnia naturalną florę bakteryjną organizmu.

Witaminę B5 można dostarczyć w formie monopreparatu w wysokoprzyswajalnej formie oraz wysokiej dawce. Rodzice mogą również podawać dziecku preparaty multiwitaminowe. Zawierają one komplet niezbędnych związków, którymi można uzupełniać niedobory mikroelementów przez cały rok, wzmacniając tym samym odporność malucha.

Obecnie przeważająca większość preparatów witaminowych dla dzieci produkowana jest w różnych wariantach smakowych oraz łatwej do podania formie. W aptece można znaleźć nie tylko proszek do rozpuszczania i syropy, ale też żelki, pastylki do ssania czy lizaki.

Skutki niedoboru witaminy B5

W zależności od wieku zapotrzebowanie na witaminę B5 u dziecka wynosi od 1,7 mg w przypadku niemowląt, do 5 mg w przypadku 18-latków. Niedobór tego składnika pojawia się rzadko, jeżeli dieta dziecka składa się z pełnowartościowych produktów dostarczających pełen profil mikroelementów. Ryzyko deficytu w tym zakresie wzrasta, jeżeli w diecie dziecka dominują produkty bogate w cukier lub żywność wysokoprzetworzona o niskiej wartości odżywczej. Jak rozpoznać niedobory witaminy B5 u dzieci? Do typowych objawów zalicza się:

  • uczucie przewlekłego zmęczenia;
  • pieczenie skóry (zwłaszcza w okolicach stóp);
  • bóle brzucha i problemy żołądkowo-jelitowe;
  • częste skurcze kończyn;
  • zmiany dermatologiczne (łuszczenie się i pękanie naskórka, zajady w kącikach ust).

Niestety, objawy te są silnie niespecyficzne i trudno powiązać je z brakiem konkretnego mikroelementu. W razie wątpliwości można skorzystać z porady pediatry, który doradzi zakup odpowiedniego preparatu lub zleci badania diagnostyczne w celu ustalenia poziomu witaminy w organizmie. Aby szczególnie zadbać o zdrowie dziecka w okresach przejściowych warto podawać mu suplementy wzmacniające odporność.

Czy można dostarczyć witaminę B5 z pożywienia?

Witaminę B5 można dostarczyć wraz z pożywieniem, choć warto pamiętać, że obróbka termiczna skutecznie ją niszczy. Dlatego w kuchni powinny dominować takie procesy, jak gotowanie (tradycyjne lub na parze, możliwie jak najkrótsze) albo duszenie, w ostateczności grillowanie. Należy unikać smażenia, pieczenia, a także gotowania składników przez nadmiernie długi czas. Witaminę B można znaleźć m.in. w mięsie drobiowym i podrobach, produktach pełnoziarnistych, ziemniakach, brokułach i jajach oraz nabiale (mleko, sery).

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w polityce prywatności.

Zamknij